Vita Blommor

Söker du vita blommor? Att skicka blommor genom ett blommogram är något som har blivit väldigt populärt på senare tid. I den här artikeln får du mer information kring vita blommor, vad de har för betydelse & egenskaper samt vad man bör tänka på vid köp.

Vita blommor


Det finns många egenskaper som kan tillskrivas vita blommor. Framför allt är det en färg som lyser upp, särskilt under vinterhalvåret. Med vita färger kan man enkelt skapa en stilren känsla i hela hemmet, synnerligen om man kombinerar blomstret med fina krukor i häftiga färger.


Oavsett om du vill skicka dessa blommor genom ett blomsterbud, eller om du bara vill få lite mer kunskap kring vilka arter som finns – hoppas vi att denna artikel kan hjälpa dig.

Cyklamen Cyclamen persicum


Cyclamen kommer från grekiskans kyklos som kan tolkas såsom cirkel eller rundel. Släktnamnet persicum betecknar ”härstammar” från Persien. Den cyklamen som vi har i våra hushåll idag har större blad, men är kompaktare i växtsättet.


Cyklamen är mycket lätthanterlig, dessutom kan blomma den väldigt länge. Denna vita blomma trivs bäst i ljust fönster men ej under direkt solljus. Notera att jorden bör vara fuktig för att blomman ska trivas. Detta vita blomster trivs även utomhus i kruka på hösten.

Cyklamen Cyclamen persicum

Novemberkaktus Schlumbergera truncata


Novemberkaktus är faktiskt en kaktusväxt som till en början framställdes som Epiphyllum truncatum av Adrian Hardy Haworth, och fick sitt namn Schlumbergera truncata av Reid Venable Moran. Arten ingår i arten Schlumbergera och familjen kaktusväxter. Inga avarter finns listade.


Denna vita växt placeras gärna en bit in rummet, eftersom den trivs bäst i obelysta placeringar. Vattna inte för mycket då plantan är bra på att hushålla och lagra vatten av sig själv. Denna vita planta ska inte utsättas för omedelbar sol.


Azalea rhododendron simsii


Azalean är i första början en flerårig, vedartad buske. I begynnelsen av 1800-talet startade betydande förädlingsarbete för att få fram azalea med bestående, framstående blommor för blomning under tak. Vilda azaleaarter som intagits från Asien till Europa användes för att få fram rumsazaleor som följaktligen är blandformer.


Vattna azalean jämnt, en smula vatten varje dag, eller lite mer var tredje dag. Låt även jorden som plantan sitter i torka upp lite mellan dina vattningar. Denna vita blomma bör placeras på exempelvis fönsterbrädan eller i ett rum. Försök att undvika omedelbart solljus eller heta element.

Azalea rhododendron simsii

Saintpaulia lonantha


Saintpaulia ionantha är en tvåhjärtbladig planta som beskrevs av Hermann Wendland. Saintpaulia ionantha ingår i gruppen Saintpaulia samt familjen Gesneriaceae.


Saintpaulia är en lätthanterlig vit planta. För bästa effekt bör denna planta placeras ljust vintertid, och halvskuggigt under sommarhalvåret. Om plantan står för mörkt under vinterhalvåret bildas inga nya blommor. Du bör även vattna växten regelbundet, helst med ljummet vatten.

Saintpaulia lonantha

Höststjärna/princettia Euphorbia pulcherrima


Höststjärna Princettia ser (som benämningen antyder) ut som en stjärna. De rosa & vita bladen i stjärnan liknar kronblad, men de är i själva verket något som kallas för högblad. De verkliga blommorna är små och gula och sitter i mitten av högbladen.


Både lätthanterlig och motståndskraftig krukväxt med lång blomningstid. För bästa effekt bör denna växt ha en fuktig jord, och man bör undvika omedelbar soljus.


Begonia Begonia x hiemalis


Denna vita blomma ingår i familjen Begoniaceae, begoniaväxter. Ursprunget Dagens höstbegonior är hybrider efter arter från Soktotra, som är en ö belägen utanför Somalia. Färg: röd, orange, gul, rosa, vit.


Denna växt är lättskött och blomvillig. Blomman trivs bäst i ljust läge, men ej i omedelbar sol. Kom ihåg att du bör hålla jorden lätt fuktig. Placera inte begonian i närheten av fruktfatet eftersom etylen som utsöndras av frukten kan förorsaka knoppfall.


Lista över vita blommor:

  • Cyklamen Cyclamen persicum
  • Novemberkaktus Schlumbergera truncata
  • Azalea Rhododendron simsii
  • Saintpaulia lonantha
  • Höststjärna/princettia Euphorbia pulcherrima
  • Begonia Begonia x hiemalis